H Πλατεία Μιαούλη, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Ερμούπολης, είναι μια από τις σπάνιες πλατείες του 19ου αιώνα στην Ελλάδα και είναι σήμερα η καρδιά της πόλης, ο τόπος της βραδινής βόλτας, το αναμφισβήτητο σημείο συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες.
Η αρχική ονομασία, «πλατεία Όθωνος», δόθηκε προς τιμή του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα. Μετά από την εκθρόνιση του Όθωνα, στις 15 Οκτωβρίου 1862, η μετονομασία της πλατείας σε «πλατεία Λεωτσάκου» τίμησε τον Νικόλαο Λεωτσάκο, ο οποίος στις 28 Φεβρουαρίου 1862 τέθηκε επικεφαλής της στρατιωτικής φρουράς της Ερμούπολης που επιχείρησε να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους στην Κύθνο.
Η σημερινή ονομασία δόθηκε το 1889, όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη. Εκεί δεσπόζει το κτήριο της Δημαρχείας, ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχεία της χώρας, έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, που θεμελιώθηκε το 1876 και τα εγκαίνια έγιναν το 1898. Εκτός από τις δημοτικές υπηρεσίες, στο δημαρχείο στεγάζονται και τα Δικαστήρια, το Υποθηκοφυλακείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο (με πρωτοκυκλαδικά και Βυζαντινά εκθέματα) και το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων που φιλοξενείται στο Μέγαρο Λαδόπουλου, καθώς και άλλοι δημόσιοι φορείς (δικηγορικός σύλλογος κ.ά.).
Στην πλατεία θα δείτε επίσης το Πνευματικό κέντρο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη που διαθέτει σπάνιο υλικό με την ιστορία της Σύρου. Στην είσοδο της πλατείας βρίσκεται ο Ανδριάντας του Α. Μιαούλη. Πανύψηλοι φοίνικες στολίζουν την πλατεία, δίνοντάς της ξεχωριστή ομορφιά.
Πλατεία Μιαούλη
Ερμούπολη Σύρου